A híres Borzsovay-patika

Kategória: Egyéb 2021. május 26. szerda, 12:26

patikaAz idősebb csepeliek még emlékeznek arra, hogy a II. Rákóczi Ferenc úton, a Sétáló utcához közel eső szakaszán állt Borzsovay István gyógyszerész híres patikája, amelyet 1927-ben nyitott meg. Az egyemeletes, szépen kivitelezett épület ma is megtalálható, jelenleg fogorvosi röntgencentrum működik benne.

A második világháború előtt ez volt Csepel legpatinásabb és legjobban felszerelt patikája. A községben azonban nem ez volt az első gyógyszertár. A neves gyógyszerészek között pedig megtaláljuk Bársony Elemér nevét, aki rövid ideig népjóléti miniszter volt 1919-ben, és tevékenysége részben kapcsolódott Csepelhez. Az összeállítást Bolla Dezső helytörténész segítségével készítettük.

Őrangyal, Szent Antal

Csepelen az első gyógyszertárat 125 évvel ezelőtt, 1896-ban nyitották meg a mai II. Rákóczi Ferenc úton, a Szent Imre téren található rendőrségi épülettel átellenben, Őrangyal néven. A következő patikát 1914-ben adták át a Szent Imre tér sarkán, a jelenlegi Csepeli Szurkolói Aréna helyén. Ezt Angyalnak nevezték el. Borzsovay István 1927-ben nyitotta meg a patikáját, amely a Szent Antal nevet kapta. A mai Ady Endre úton (korábban Horthy Miklós út) nyílt meg a negyedik patika Szent Erzsébet néven, 1930-ban. Bársony Elemér (1879–1938) az ország neves gyógyszerésze volt, megalapította és szerkesztette a Gyógyszerészeti Szemle lapot 1917-ben. A Tanácsköztársaság idején az ellenforradalmi kormány népjóléti minisztere volt egy hónapig 1919-ben. 1914-ben és 1926-ban patikajogot kapott Csepelen, de a források szerint hamar lemondott róluk. Nincs róla adat, hogy konkrétan milyen tevékenységet folytatott a községben. Hamarosan visszavonult a politikától, és hírlapírói munkája mellett Baradlai Jánossal közösen megírta a magyar gyógyszerészet történetét.

Szigorú, precíz ember volt

Borzsovay István patikájának a különlegessége az volt, hogy az épület eleve gyógyszertárnak készült, miközben másokat általában fűszerüzletekből, kocsmákból alakították át. Az emeleten lakott a család, a földszinten fogadták a vásárlókat. A tulajdonos akkurátusan, nagy gonddal rendezte be a helyiségeket. Borzsovay Istvánt nagy tudású, precíz emberként tartották számon. Idősebb csepeliek, akik még személyesen ismerték, szigorú és tekintélyt parancsoló patikusként írták le. Aki nem vette le a kalapját, amikor belépett az üzletébe, kizavarta. A világháború előtt a község képviselőjeként is tevékenykedett. Verseket írt, amelyek ismereteink szerint sehol nem jelentek meg, de barátai körében szívesen felolvasta. Az üzletet 1945 után államosították, de megmaradt patikának. Borzsovay Istvánt és családját elköltöztették onnan, és a Szent László út elején, egy fűszerboltból létrehozott gyógyszertárban dolgozhatott tovább. Az eredeti Borzsovay-patika a nyolcvanas évekig működött. Néhány emléktárgy, köztük egy gyógyszerészi mozsár a Csepeli Helytörténeti Gyűjteménybe került. Borzsovay István a nyolcvanas évek közepén halt meg, a Csepeli temetőben helyezték végső nyugalomra.

Cs. A.