Érdekességek a szabadságharcról

Kategória: Egyéb 2021. március 15. hétfő, 12:44

marc15A súlyos járványhelyzet miatt az idén sem ünnepelhetjük közösen március 15-ét. Következő összeállításunkkal a 173 évvel ezelőtt történt eseményekre emlékezünk.

Tudta-e?

A szabadságharc során a csepeliek mindenekelőtt az élelmezésben segítettek. A szigetcsúcsnál épült hajóhídon keresztül juttatták el az ellátmányt a nemzetőrségnek. Bár kötelező toborzás itt nem volt, 62 nemzetőrt állítottak ki.

Görgey Artúr

1848. szeptember 23-ától Csepel-sziget katonai parancsnoka lett (Batthyány Lajos vezényelte fel Szolnokról). A hadvezér elfogatta az udvarhoz hű Zichy testvéreket, akik közül Ödönt a szigetújfalui plébániára összehívott rögtönítélő bíróság – Görgey elnökletével – hazaárulás vádjával halálra ítélt. Az ítéletet másnap Lóréven hajtották végre. Görgey az elrettentő akasztásról plakáton tájékoztatta a népet. A legenda szerint Szendrey Júlia varrta meg az első kokárdát – a francia forradalom ihletésére –, amit Petőfi mellére tűzött 1848. március 15-én. A kokárda színeinek helyes olvasata belülről kifelé történik. Petőfi hitvese fordított színhasználattal készítette el a szalagrózsát, ezért azon a napon a forradalmárok jó része így viselte. A trikolor alapanyaga nagyon hamar elfogyott, a forradalom utáni napokban Pesten már szinte egyáltalán nem lehetett kapni. Szendrey Júlia magának nemzetiszín főkötőt varrt.

Petőfi a Petőfi téren

A csepeli Petőfi téren 1949. március 15- én avatták fel Mikus Sándor Kossuth díjas szobrász alkotását, a Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot. 1982-ig állt itt a szobor, majd egy vandál rongálás után, mivel a helyszínen nem lehetett helyreállítani, elbontották.

Korabeli jelenet

A Királyerdei Művelődési Ház előtt nézhető meg az a március 15-ét felidéző enteriőr, ahol például a tépéscsinálók – ez Munkácsy Mihály jól ismert festményét idézi – és Petőfi Sándor alakja is látható. Érdekességeket is megtudhatnak a korabeli eseményekkel, azok szereplőivel kapcsolatban, s egy jól ismert dallam is felcsendül. Látogassanak el a Szent István úti művelődési házhoz, ami nem csak egy kellemes séta lehet, hanem tisztelgés az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. Az enteriőrhöz játék is kapcsolódik. A kvíz a Királyerdei Művelődési Ház Facebook-oldalán található, melynek kitöltéshez a szabadságharccal kapcsolatos posztok is segítenek.