Nyomtatás

Rizmajer József: nem kellett senkit elbocsátani

Kategória: Egyéb 2021. február 12. péntek, 12:30

rimjA különféle vállalkozásokat is erősen érintik a járvány miatti korlátozások. A zárvatartás miatt sokaknak át kellett alakítaniuk, meg kellett szervezniük egy másféle, átmenti működést. Rizmajer Józsefet, a csepeli Rizmajer Sörfőzde tulajdonosát arról kérdeztük, őket hogyan érinti ez az időszak.

Rizmajer József a Csepeli Hírmondónak elmondta, a sörfőzdét a járvány második hulláma óta az üzleteikben elvitelre kapható sörök tartják életben. Mivel a vendéglátással foglalkozó partnereik szüneteltetik működésüket, így a hordós kiszerelésű Rizmajer-termékek értékesítése gyakorlatilag megszűnt. Bevétel csak a palackozott italokból származik, amely korábban a vállalkozás értékesítésének mintegy egyharmadát tette ki. A vállalkozás több mint 30 munkavállalót foglalkoztat. Eddig sikerült a járványhelyzetet úgy átvészelniük, hogy senkit nem kellett elbocsátani.

 

Rizmajer József bízik abban, hogy a jövőben is mindenki megtarthatja a munkáját. „A sörözőkben dolgozóknak csak minimálbért tudunk fizetni, amelynek felét az állam átvállalja. A másik felét a járulékokkal, adókkal nekünk kell hozzátenni. A hét óráig nyitva tartó boltjainkban elvitelre áruljuk a sört, de veszteségesek vagyunk, próbálunk túlélni” – mondta. Mint ismeretes, a kormány az idei adóévre a kis- és közepes vállalkozások számára elengedte az iparűzési adó felét. Rizmajer József elmondta, az iparűzési adót a bevétel alapján kell fizetni, függetlenül attól, hogy nyereséges-e az adott vállalkozás. „Mi alacsony árréssel dolgozunk, ezért a magas árbevétel nem feltétlenül jelent nagy nyereséget. A kormány döntése nekünk több százezer forint kedvezményt jelent, ami most duplán segítség, hiszen az iparűzési adót márciusban kell befizetni, amikorra a tartalékainkat gyakorlatilag már teljesen feléljük. Sajnos a második hullámban a sörfőzdék még nem kaptak támogatást, holott a termékeinket szinte teljes egészében a vendéglátó szektorban értékesítjük” – jegyezte meg. Bár a bérleti díjra tavaly kaptak kedvezményt az önkormányzattól, idén már nem igényeltek, mert abban bíztak, azokat az állami támogatásokat, amelyeket tavaly tavasszal megítélt az állam, idén is megkapják. Ezért annak is örülnének, ha a szabályok betartása mellett korlátozott számban fogadhatnánk vendéget, hogy legalább a rezsit és a bérleti díjat ki tudják fizetni.

Lass Gábor

Utoljára frissítve: 2021. február 12. péntek, 12:33