Közösségi munka, szalagavató, felvételi

Kategória: Egyéb 2021. január 29. péntek, 11:32

szalagavatoTovábbra is kötelező az érettségi előtti ötven óra közösségi szolgálat, de vajon hogy lehet ezt teljesíteni a vírus idején? S hogyan tarják meg a középiskolák a szalagavatókat, ami az utolsó évesek fontos eseménye? Intézményvezetőket kérdeztünk.

Ahogy az Oktatási Hivatal (OH) oldalán olvasható, az ötven óra közösségi szolgálat feltétele továbbra is áll, ugyanis a közösségi szolgálat teljesítését a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem a 9–11. évfolyamok alatt. Azoknak, akik a 2020/2021-es tanév végén érettségiznek, és még most kell teljesíteniük a közösségi szolgálatot, az OH azt javasolja, hogy csakis olyan teljesítési módot válasszanak, amely egyéni tevékenységre ad lehetőséget.

Három csepeli iskolát is megkérdeztünk az érettségi előtti közösségi szolgálatról. A Jedlik Ányos Gimnázium intézményvezetője, Bese Benő lapunknak elmondta, a gyerekek nagy része már 10. évfolyamon elvégzi a közösségi szolgálatot. A diákok sokféle közösségi munka közül választhatnak, mely akár lehet időseknek nyújtott segítség, de általános iskolások korrepetálása is. „A Jedlik költözésekor például iskolai közösségi szolgálatnak minősült a természettudományos eszközpark és a labor eszközeinek becsomagolása is. A közösségi munka szaktanárok irányításával, az elvégzett óraszám igazolásával intézményen belüli is teljesíthető” – tette hozzá Bese Benő.

„A Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban idén magas a végzősök létszáma, hat szakgimnáziumi és négy szakközépiskolai osztályuk van. Tapasztalataim szerint az osztályfőnökön és a szülőkön is múlik, hol végzik el a gyerekek közösségi munkát. A járvány előtt jellemzően idősek otthonába, óvodákba, vagy sportegyesületekhez mentek. A mostani időszakban iskolánkban is igyekszünk ösztönözni diákjainkat a különböző feladatok elvégzésére. Intézményünk öthektáros területen fekszik, így ősszel például faleveleket gyűjthettek a gyerekek. Akik pedig az online térben segítik egymást a tanulásban, azt is beszámítjuk a közösségi szolgálatba” – tette hozzá Herczeg Mária intézményvezető.

Csernevné Fekete Ágnes, a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum általános nevelési igazgatóhelyettese is az mondja, a diákok zöme nem hagyta az utolsó pillanatra a kötelező közösségi munkát. „Valamennyi órát teljesíthet- nek az iskolában, de az nem lehet több, mint húsz százalék.”

Szalagavatók másként, máskor

A sokak által várt szalagavató ünnepséggel kapcsolatban kiderült, hogy a Kossuth iskolában a megszokott november helyett már tavaly szeptemberben megtartották a szalagtűzést, ahol minden ugyanúgy zajlott, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy vendégeket nem hívtak. A Weiss Manfréd iskolában decemberre halasztották a szalagavató ünnepséget, amelyet a Mansfeld Péter teremben szoktak megtartani. A Jedlik intézményvezetője elmondta, a szalagtűző ceremóniára az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett került sor január 22-én. „Az ünnepséget online is figyelemmel kísérhették a diákok családtagjai, barátai. A szalagavató bált a tervek szerint – ha az aktuális szabályok engedik – az írásbeli érettségi vizsgák után rendezzük meg. A gyerekek az iskolába visszatérve folytathatják majd a tánctanulást is” – hangsúlyozta Bese Benő. Majd hozzátette, a távoktatás jelenleg olajozottan működik, mindenben igyekeznek segíteni a gyerekeket, nincs tudomásuk olyan technikai problémáról, ami akadályozná az oktatást. A január 23-án lezajlott központi írásbeli felvételiről pedig elmondta, összesen 460-an vettek részt a vizsgán, mely a járványügyi intézkedések miatt komoly logisztikát igényelt. Mivel tíz gyereknél többet nem lehetett elhelyezni egy teremben, így a szomszédos Móra Ferenc Általános Iskola is besegített, ott 150, a Jedlik jelenlegi épületeiben pedig 310 diák írta meg a felvételeit.

Antal Zsuzsa - Potondi Eszter