Újabb csepeli villanyszerelő lett országos bajnok – Kövér László gratulált a győztesnek

Kategória: Egyéb 2018. május 28. hétfő, 11:16

GMA 4558A 21 éves Krehely István pár éve még matematika tanár akart lenni, mert az emelt szintű érettségi vizsgán kiemelkedő eredményt ért el matematikából és fizikából, aztán gyorsan megváltozott az élete. Szülőhelyéről, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőről Szigethalomra költözött a nagybátyjához, majd a csepeli Weiss Manfréd iskolában kitanulta a villanyszerelő szakmát, és egyből felért a csúcsra: az áprilisban megrendezett Szakma Sztár Fesztivál döntőjében első lett a villanyszerelők között. Krehely Istvánnak és felkészítő tanárának, Takács Jánosnak, valamint a többi szakma ifjú bajnokának a Parlament épületében gratulált és adott állófogadást Kövér László, az Országgyűlés elnöke május 25-én.

Néhány hónapja számoltunk be Leidl Péter sikeréről, aki szintén a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma villanyszerelő tanulója és országos bajnoka volt, aki később a szakmák világbajnokságán is megállta a helyét Abu-Dhabiban. Leidl Pétert nemcsak jó barátság fűzi Krehely Istvánhoz, hanem a szakmai felkészítésében is segített. Ráadásul vállalkozóként közös cégben dolgoznak, amelynek máris jó híre van Szigethalmon és környékén. A két fiatal kiugró teljesítménye köszönhető annak a támogató szakmai háttérnek is, amelyet Valló Péter, a BKSZC főigazgatója és Herczeg Mária, a Weiss Manfréd iskola intézményvezetője nyújt.

„Azért költöztem szülőfalumból Szigethalomra, mert a főváros közelében több lehetőség kínálkozik a kibontakozásra – emlékszik vissza Krehely István. – A nagybátyámnál egy építkezésen láttam, hogyan dolgoznak a villanyszerelők, és rögtön megtetszett a munka. Érettségi után kitanultam a villanyszerelői szakmát a Weiss Manfréd iskolában. Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy a munkám eredményeként az épülő házakban működnek a villamos berendezések, kigyulladnak a lámpák. Felvetődött, hogy részt vegyek a villanyszerelők Szakma Sztár versenyén. A selejtezőben 86 százalék felett teljesítettem, a középdöntőben szintén sikeresen szerepeltem. A két napig tartó döntőben gyakorlati feladatokat kellett megoldani, nyolcan versenyeztünk. Végül 99 százalékos eredménnyel első lettem” – mondja Krehely István.

Takács János így jellemzi tanítványát: „István olyan, mint egy elszabadult versenyló, akit csak támogatni kellett. Már az elején látszott rajta, hogy nem az a belvárosi játszótéren nevelkedett fiatalember, akinek nincsenek céljai. Jó felfogású, szorgalmas, aki nagy szakmai alázattal folytatta tanulmányait. Eleve voltak céljai, szeretett tanulni. A tanulmányi átlaga 4,7-4,8 volt. A siker elérése ugyanakkor sok emberen múlik. Kezdve az iskola portásától, aki kedvesen mosolyog és segítőkész, egészen az intézmény vezetőiig, akik feltétel nélkül támogatják a szakmai munkát, és velünk együtt örülnek a közös sikernek. Ennek az ösztönző háttérnek is köszönhető, hogy jelenleg is van hat-nyolc olyan diákunk, akik esélyesek lehetnek a következő versenyeken.”

A BKSZC valóban nagyra értékeli Krehely István és felkészítő tanára teljesítményét. Leidl Péter nemrég vívta ki a jogot, hogy a szeptemberben megrendezendő szakmák Európa-bajnokságán képviselje Magyarországot -- és természetesen Csepelt -- a legjobb villanyszerelők között.

Krehely István számára pedig nem áll meg az élet az országos bajnoki címe után, hiszen készülnie kell a szakmák világbajnokságára, amelyet az oroszországi Kazanyban rendeznek meg jövőre. A folyamatos tanulás mellett pedig dolgozik, mert pénzt kell keresnie, hiszen egy másik célja is van: egy saját otthont, egy szép családi házat akar építeni Szigethalmon.

Csarnai Attila

Utoljára frissítve: 2018. május 29. kedd, 09:14