Fodré Sándor sakkozó a szeniorok legjobbjai között

Kategória: Egyéb 2017. szeptember 27., szerda 09:41

DSC 2866Harmadik helyezést ért el a IV. Országos Szenior Rapid Sakkbajnokságon a 64 éves Fodré Sándor, aki ezt megelőzően megnyerte a házi bajnokságot a Csepeli Nyugdíjas Klubban. A versenyt hagyományosan a Magyarországi Önkormányzatok Országos Tanácsa szervezi, a helyszín ezúttal is Nagykanizsa volt. Az országos döntőn két másik csepeli sakkozó is részt vett: a 64 induló közül Kovács Árpád a tizennyolcadik, Havaskori László a harmincnegyedik lett. A csepeli versenyzők szállását, útiköltségét és nevezési díját a csepeli önkormányzat fizette.  

A versenyt szeptember 14-15-én rendezték meg a 60 éven felüliek részére. A résztvevők svájci rendszerben mérkőztek meg egymással, ami azt jelentette, hogy egy versenyző kilencszer ült asztalhoz. Fodré Sándor hat győzelmet és két döntetlent ért el, emellett egyszer vereséget szenvedett. Az első napon kissé gyengén kezdett, utána azonban sorra elverte az ellenfeleit. Tavaly egyébként ugyanezen a bajnokságon második lett.

Fodré Sándor 1957 óta lakik Csepelen. A Szerszámgépgyárban dolgozott, közben folyamatosan sakkozott. Gyerekkorában az apja szerettette meg vele a játékot, aztán Hajtun József volt a mestere, aki apja barátja volt és szintén csepeli. Hajtun József sakkmestert mindenki ismeri sakk-körökben, pár évvel ezelőtt halt meg. Aztán a ma 81 esztendős Tábor József nemzetközi mester lett Fodré Sándor tanítója. Tábor József szintén Csepelen él, és még mindig játszik a szigetcsépi csapatban.

„1970-ben ifjúsági bajnok lettem Budapesten – mondja Fodré Sándor. – Egy évre rá érettségiztem a Kossuth Lajos Technikumban, s akkor értem el a mesterjelölt szintet. Emlékszem, Csepelen akkor jó néhány tehetséges sakkozó volt, a Kossuthba járt többek között Adorján András, aki később világbajnokjelölt lett. A Csepel SC-nek 1969-ig létezett sakk szakosztálya, ott játszottam. A magyar mester címet 1983-ban, a FIDE mester címet 1985-ben szereztem meg. Akkoriban sok nemzetközi versenyen elindultam. Olyan nagy nevekkel is játszottam, mint például az orosz Szergej Archipov, aki ellen döntetlent értem el, aztán volt rá eset, hogy legyőztem Sax Gyulát és egyszer döntetlenre mérkőztem Pintér Józseffel. Mindannyian nemzetközi nagymesterek.”

„A csepeli házi bajnokságot júniusban rendezték meg 22 indulóval a nyugdíjasklubban. Az első három helyezett szerzett jogot rá, hogy elinduljon az országos döntőn. Igazán kellemes körülmények között versenyezhettünk. A rapid összecsapások kétszer 20 percig tartanak. Az első mérkőzések nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, utána úgy voltam vele, hogy már nincs vesztenivalóm. Ekkor öt meccsből négyet megnyertem, egyszer döntetlent értem el. A végeredmény pedig a harmadik helyezés, s a vele járó kupa, érem és pénzjutalom. Hetente, kéthetente szoktam sakkozni a Csepeli Nyugdíjas Klubban, keddenként pedig a Csepel stadion egyik épületének termében, ahol az öregfiúk, de elég jó sakkozók szoktak összegyűlni. Emellett a Dunaharaszti MTK második csapatában játszom, amely az NBI B-ben szerepel.”

Cs. A. 

Utoljára frissítve: 2017. szeptember 27., szerda 09:52

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail