Michelin-csillagos lengyel sztárszakács főzött száz csepelinek

Kategória: Egyéb 2017. május 20., szombat 00:42

TBE 3464Száz adag, különlegesen elkészített lengyel székelykáposztát osztottak ki a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának (HSZI) Táncsics utcai épületének kertjében május 19-én. Az adagokat Lengyelország első Michelin-csillagát elnyerő Wojciech Amaro sztárszakács porciózta ki, miután maga szorgalmazta, hogy az általa elkészített ételt rászorulóknak kínálják fel. A külföldi vendéget és a száz csepelit Nagyné Kovács Tímea, a HSZI megbízott intézményvezetője fogadta.

Váratlanul érkezett az értesítés arról, hogy a budapesti Gourmet Fesztiválra érkező lengyel Wojciech Amaro Csepelre is ellátogat. Kormos Dalma, a Bábel étterem operatív igazgatója azt mondta, hogy rendszeresen osztanak ételeket jótékonysági alapon. Általában hajléktalanoknak, családoknak, gyerekeknek visznek ebédeket. Most azért esett a választás Csepelre, mert itt még sosem jártak, és mindenképpen a főváros egy külső kerületébe akartak menni. Kapóra jött Wojciech Amaro felajánlása is, aki szívesen vesz részt hasonló akciókban.

Nagyné Kovács Tímea és csapata gyorsan körbetelefonálta azokat a csepelieket, akik rászorultak lehetnek. Köztük vannak idős ellátásban részesülők, fogyatékkal élők, nagycsaládosok, nyugdíjasok.   

Wojciech Amaro röviden ismertette a közönséggel, hogy milyen a lengyel székelykáposzta, amely hagyományos nemzeti ételük, és főként karácsonykor és újévkor tálalják fel. Lengyelül bigosznak hívják, s többféle hús van benne: sertés, tarja, karaj, füstült kolbász. Emellett tartalmaz paradicsomot, borókát, köményt és természetesen káposztát. Két lábasban 24 órán át főzik, utána szolgálják fel.

„A fesztivál vendégeként először járok Magyarországon – mondta érdeklődésünkre Wojciech Amaro. – A székelykáposzta igazi lengyel étel, amelyet nagyon szeretünk. Természetesen a magunk módján készítjük el. A mostani eseményhez hasonlóan Lengyelországban is gyakran rendeznek karitatív ételosztást, és én magam is részt veszek ezeken a jótékonysági akciókon. Mikor Magyarországra jöttem, magam kértem, hogy legyen ilyen alkalom. Örülök, hogy főzhettem és felszolgálhattam az ételeket a csepelieknek."

Utoljára frissítve: 2017. május 20., szombat 14:15

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail