Térkép: kiadták az év utolsó narancs hőségriasztását, de nyugaton már esni fog

Kategória: Archív 2015. szeptember 02., szerda 07:41

imageNyugaton már enyhül a szeptemberi hőség, keleten még 36 fok körüli csúcshőmérsékletet mérhetünk. Éppen ezért a meteorológiai szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a Dunától keletre eső tájakra. A Dunántúlon délután már eshet is, zivatarok is előfordulhatnak.

10 megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A sárgával jelzett megyékben a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul, kivéve Szabolcsban, ahol a 27 fokot is meghaladja a napi átlag.

Szerdától kezdődik a lehűlés, úgyhogy nagy eséllyel a mai az év utolsó hőség miatti figyelmeztetése.

Habár szerdán a délelőtt az ország nagyobb részén napos időt ígér, kora reggeltől előbb a Győr-Nagykanizsa vonaltól nyugatra, majd fokozatosan egyre keletebbre is megnövekszik a felhőzet. A felhőtakaró nem lesz zárt, emiatt napközben még az ország nyugati részén is lehetnek rövid napos időszakok - legkevésbé az Alpokalján.

Délután már a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben is egyre nagyobb területen számíthatunk felhősödésre; a Tiszántúlon estig jobbára napos marad az idő.

Reggel csak a nyugati határvidéken, délelőtt helyenként az Északnyugat-Dunántúlon lehet záporeső, majd a késő délutáni óráktól egy konvektív csapadéktömb kialakulása várható, ami a Dunántúlon jelenik meg záporokkal, zivatarokkal, és az Északi-középhegység irányába mozdul el.

A fokozatosan nyugatira, északnyugatira forduló szél országszerte megélénkül, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében megerősödik, a Kisalföldön, valamint zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 36 fok között alakul: Sopron környékén lesz a leghűvösebb, Szabolcsban a legmelegebb; a Dunántúl nagyobb részén már 30 fok alatti maximum várható. Késő este 18, 29 fok várható, nyugatról kelet felé a magasabb értékekkel.

MTI-HVG

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail