Török zsoldosok a Daru-dombon

Kategória: Archív 2015. augusztus 21. péntek, 15:01

toroksator3A Szent István-napi rendezvény egyik legnagyobb látványossága a török tábor volt, ahol a nap nagy részében török zsoldosok szórakoztatták az arra járókat.

Tata Várának Seymenjei a délutáni bemutató során hősiesen, de sikertelenül próbálták visszaverni a magyar vitézek támadását, akik az ágyút szerették volna elfoglalni, és a közönség soraiból zsákmányolt gyerekeket kiszabadítani. A 16. századi oszmán hagyományőrző csoport működéséről Urbán József, azaz Asúr a szír kereskedő, és Zsigmond Péter meséltek nekünk.

„Igyekszünk tudományos igénnyel rekonstruálni a hódoltság korának török tábori életét, nem csupán az öltözködés és a felszerelés, de a harcmodor, sőt az ételek tekintetében is. Sok barátunk eljár Törökországba információkat gyűjteni, amire szükség is van, hiszen a török kor kultúrájával hazánkban nagyon kevés forrás foglalkozik. A seymenek török kori zsoldosok, akikről minden országban maradt fenn valamilyen dokumentum, ahol csak megfordultak. Ezek alapján a csapatunk minden tagjának megvan a maga karaktere, vele a saját története.”

MN

fotó: Halászi Vilmos

toroksatortoroksator2