Boggie először lépett fel Csepelen

Kategória: Archív 2015. július 23. csütörtök, 07:33

boggieCsepeli lány, itt járt általános iskolába, de manapság is gyakran látogat a kerületbe. Ő képviselte Magyarországot az idei Euroviziós Dalfesztiválon; hamarosan a kerületben is – pályafutása alatt először - színpadra lép. Csemer Boglárkát, Boggie-t, a Királyerdei Művelődési Házban július 19-én találkozhattak vele.

Az talán már sokak előtt ismert, hogy a Fasang Árpád Zeneiskolában kezdtél el klasszikus éneket tanulni, de azt kevesen tudják, hogy még ma is elég sűrűn látogatsz Csepelre.

Igen, édesanyám és nővérem jelenleg is Csepelen él, hetente-kéthetente meglátogatom őket. Tulajdonképpen tősgyökeres csepeli vagyok, hiszen szüleim a Csepeli Erőművekben ismerkedtek meg egymással, én a csepeli kórházban születtem, és egészen huszonnégy éves koromig éltem itt. Csepel városrészeit is elég jól ismerem, mert sokat költözködtünk a kerületen belül. Laktam a Kiss János altábornagy utcában, a volt Posztó-pálya környékén, a régi 48-as busz végállomásánál, a Duna-part közelében, és a Víztoronynál is. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, majd hetedikes koromtól a Karácsony Sándor Általános Iskolába jártam. Mindkét helyen olyan pedagógusok vettek körül, akik pozitívan befolyásolták a szakmai fejlődésemet, mindig jó tanácsokkal láttak el. A Karácsony Sándor Általános Iskolában egy Erdélyből származó énektanárnő ismertetett meg az erdélyi népdalokkal, akkor tanultam meg a népi énekek díszítésmódját. Rendszeresen jártam népdaléneklő-versenyekre is.

Melyik számodra a legkedvesebb városrész?

Nagyon kedvelem a Sétáló utcát. Amikor a Kiss János altábornagy utcában laktunk, naponta sétáltam ott. Ma is szeretek ott leszállni a Hév-ről, amikor a nővéremhez megyek.

Többször nyilatkoztad, hogy szereted előre megtervezni az előtted álló évadot. Milyenre tervezted a 2015-ös évet?

Pontosan olyanra, ahogyan eddig alakult. Terveim között szerepelt a Dal, az Eurovízió, magyarországi koncertek, és az európai klubturné, amely októberben veszi kezdetét: eddig Bilbaó, Marseille, Lyon, Párizs, Zürich, és Bécs szerepel a helyszínek között. Még idén elkészül az új videoklipem a Camouflage című dalomhoz.

Milyen tapasztalatokkal gazdagított a Dal és az Eurovízió?

Nemcsak szakmailag kívántak sokat tőlem, hanem mentálisan és fizikailag is. Folyamatos nyomás alatt van az ember: állandóan megfelelni, mindig a legjobbat mutatni. Mindössze három percem van, hogy szakmailag mindent kihozzak magamból a színpadon. Ami pedig a színfalak mögött zajlik, az nagy állóképességet igényel. Nem titok, hogy coach-tréningeken vettem részt a Dal és az Eurovíziós-felkészülés alatt is, ami a mentális erőnlétemen sokat segített. Az Eurovízió kőkemény terep: sok ember, nagy egóval. Állandóan spontánnak kell lenni, rengeteg interjút kell adni. Sok váratlan szituáció is adódik, amit rutinosan kell tudni kezelni. Nagyon szép félév áll mögöttem, amibe rengeteg munkát és hitet fektettem. Az Eurovíziónak olyan szakmai élményeket köszönhetek, amelyek nélküle csak évek múlva talált volna rám. Fantasztikus élmény volt a bécsi Operaházban és a bécsi Stadthalléban énekelni. Utoljára öt évvel ezelőtt voltam a Stadthalléban, egy Beyoncé koncerten. Most nyolc alkalommal énekeltem telt házas aréna előtt.

Mennyire foglalkoztatnak a negatív kritikák?

Az a baj, hogy nem építő jellegűek, így a bírálatokból nem tudok tanulni, csak a rosszindulat sugárzik belőlük. Bécs után, amikor letisztultak bennem az események, megnéztem a Facebook-oldalamat, ahol rengeteg pozitív hozzászólást olvastam. Aki érzékeny volt a dalomra, az megértette, hogy mit szerettem volna közvetíteni a produkciómmal. Nekem rájuk kell támaszkodnom, és nekik kell énekelnem.

Hogyan mentorálnád azt, aki 2016-ban fogja hazánkat képviselni az Eurovízión?

Szívesen elbeszélgetek vele, akár barátilag is. Segítenék az interjúk begyakorlásában. A Dal óta folyamatosan vettem angol órákat, heti kétszer, hogy minél gördülékenyebben tudjak kommunikálni. A lelki felkészülésben is tudnék tanácsot adni, hogy hogyan őrizze meg a hitét, a lelkesedését. Aki egy kicsit is érzékeny, nem biztos, hogy könnyedén fog mozogni ebben a közegben, ahol mindenki elég nagy mellénnyel van.

Melyik álmaid koncert helyszíne?

Régóta dédelgetett álmom, hogy a párizsi Le Trianon nevű koncertteremben énekelhessek. Bízom benne, hogy oda is eljutok egyszer karrierem során.

Lass Gábor

fotó: Tóth Beáta