Díszpolgári címek és Charlie-koncert Csepel Napján

Kategória: Archív 2015. július 19. vasárnap, 09:20

TBE_9613Csepel Napján, július 18-án adták át ünnepélyes keretek között a Szent Imre téren összegyűlt jókora közönség előtt a Csepel Díszpolgára kitüntető címet Kontúr Pál korábbi országgyűlési képviselőnek és Rácz Lajos birkózónak. Az eseményen nyolcan tették le a magyar állampolgársági esküt, akiket Borbély Lénárd polgármester köszöntött. A nap végén a Charlie-koncertet hallgathatta meg a szép számú embersereg.

GALÉRIA

 

Délután még úgy nézett ki, hogy az eső elrettenti az érdeklődőket, a vihar pedig elveri a polgármesteri hivatal épülete előtt felállított színpadot, de az aggodalom felesleges volt. Helyenként ugyan villámlott, aztán az eső is némileg rákezdett, de csakhamar kitisztult az ég. Az emberek ennek örömére szépen gyülekeztek, úgyhogy az esti Charlie-koncertre már jócskán megtelt a színpad előtti tér. Az egész estés műsorban először a Wrong Way nevű nagyszalontai együttes lépett fel, amely ismert dalokat játszott. Néhányan már ekkor bulizós kedvükben voltak, és táncra perdültek.

Éppen kiderült az ég és vihar sem fenyegetett már, amikor Csepel Napja alkalmából a legünnepélyesebb rész következett. Ekkor már százak figyelték a színpadot, és hallgatták Borbély Lénárd polgármestert, aki nemcsak a téren egybegyűlteket köszöntötte, hanem azokat is, akik a magyar állampolgársági esküjüket tették le. A ceremónia után nyolcan vehették át a magyar állampolgárságukról szóló dokumentumokat.

Ezután szólították a színpadra Kontúr Pált és Rácz Lajost, akik Csepel Díszpolgára kitüntető címben részesültek. Kontúr Pál nyolc évig volt országgyűlési képviselő a Fidesz-KDNP frakciójában. Autószerelőként dolgozott negyven éven át, és – ahogyan fogalmazott -- „kétkezi munkásként élte az életét, és tartotta el a családját.” Egy időben Csepel teherautókat javított, amiket ma is képes lenne rendbe tenni. Csepel munkáskerületként példaként szerepelt előtte, mert maga is munkás volt. Három gyereket nevelt fel, s már nyolc unokája van. A díszpolgári kitüntető címmel járó pénzjutalmából 100 ezer forintot ajánlott fel egy csepeli birkózó fiatalembernek.

Rácz Lajos Csepelen született, itt nőtt fel és a Csepel SC-ben lett birkózó 1962-ben. Kötöttfogású birkózóként korának egyik legkiválóbb sportolója lett, sorra nyerte az érmeket a világversenyeken. Olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. A magyar bajnoki címet tizenegyszer nyerte el egyhuzamban, örökös magyar bajnok lett. Egyik legnagyobb példaképe a szintén csepeli sportoló, Balczó András volt. A szerelem szólt közbe, amikor elhagyta Csepelt: feleségét ugyanis Székesfehérváron ismerte meg, s élete azóta oda köti. Versenyzői pályafutása után mesteredzőként szintén kiváló eredményeket ért el tanítványaival.

A Csepel Napja utolsó programjában adott koncertet a Charlie együttes. Ezen a meleg nyári estén már sem eső, sem viharfellegek nem zavarták a közönséget, hogy az emberek kedvükre szórakozzanak, táncoljanak éjfélbe nyúlóan.

Cs. A.

csepelnapjacsepelnapja2csepelnapja3esku