Isten éltesse a 100 éves Dezső bácsit!

Kategória: Archív 2015. július 04. szombat, 17:01

dezsobacsi_037Nagy volt a sürgés- forgás július 4-én a csepeli Olajág Idősek Otthonában. Erre a napra esett ugyanis az előző nap 100. életévét betöltött Szerdahelyi Dezső születésnapi köszöntése, amiről azonban maga az ünnepelt mit sem sejtett. A család – akik az ország minden szegletéből érkeztek -, az önkormányzat és az otthon közösen készült a nem mindennapi alkalomra.

Szombat reggel megérkeztek a családtagok (két gyermek, öt unoka, két dédunoka), majd apránként szállingóztak a vendégek: Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Tamás Judit, a Családtámogatási Iroda vezetője és az Olajág Otthonok munkatársai is eljöttek felköszönteni a kerek évfordulót ünneplő Szerdahelyi Dezsőt.

Az idős úr 2009 decembere óta az otthon lakója, előtte a család elmondása szerint rengeteg dolgot megélt: igazi világot látott, társasági emberként ismerik, aki 5 éve még táncolt egyik unokája esküvőjén. A háború előtt Lepsényben és Érden volt ún. Hangya üzletvezető, a háború után pedig kisipari szövetkezeteknél dolgozott, majd a Folyamszabályzó és Kavicskotró Vállalattól ment nyugdíjba. Életét végig kísérte a sakk szeretete: az ’50-es években a Spartacus szakosztályvezetőjeként tevékenykedett, sőt, a római olimpián Dezső bácsi kerettag volt. Már 80 éves elmúlt, amikor Pesterzsébeten senior sakkversenyt nyert.

Mi mással is kedveskedhetett volna neki az önkormányzat, mint egy kézzel faragott sakk-készlettel. Emellett diabetikus születésnapi tortával, névre szóló borral és egy kis fogadással lepte meg a polgármester a szépkorú csepelit és népes családját, akik szintén nem jöttek üres kézzel: Dezső bácsi életéből sok-sok kedves pillanatot vetítettek le a társalgóban, miután az ünnepelt elfújta a gyertyákat születésnapi tortáján.

szöveg és fotó: Kitzinger Adrienn – Csepel.hu

dezsobacsi_033dezsobacsi_053dezsobacsi_063dezsobacsi_067dezsobacsi_084dezsobacsi_100