Így főznek ők

Kategória: Archív 2015. július 03. péntek, 17:05

igyfoznekAz „Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek” című kiadvány interjúkkal, történetekkel, receptekkel és fotókkal mutatja be hazánk városvezetőit, politikusait úgy, ahogyan még nem ismerjük őket. (A kötet interjúi még a 2014-es önkormányzati választások előtt készültek.) A könyv segítségével elkészíthetjük többek között Tarlós István, Borkai Zsolt, Kriza Ákos, Papcsák Ferenc, Pokorni Zoltán és Németh Szilárd kedvenc ételeit, elolvashatjuk gasztronómiával kapcsolatos gondolataikat, megtudhatjuk, mikor fogtak először kezükbe fakanalat.

A könyvbemutató rendezvényen Németh Szilárd felesége a Csepel.hu-nak elmondta, családjukban a főzés elsősorban a férje kiváltsága. „A konyhában nekem gyakorlatilag csak a konyhalány szerepe jut. A krumplipucolással, a panírozással és a mosogatással kell csak foglalkoznom, ő minden ételt elkészít. Szeret kísérletezni új ízekkel, és nagyon jól tud fűszerezni„– mondta Némethné Molnár Ildikó.

A könyvben interjút olvashatunk Németh Szilárddal, aki mesél gyermekkora ízeiről, és a család leggyakoribb ételeiről.  „Már gyerekkorom óta érdekel nemcsak a főzés, hanem a szervírozás is. Gyerekkoromban a szendvics úgy nézett ki, hogy megkenték vajjal a kenyeret, rátettek szalámit, piros aranyat, csemegeuborkát, és megkenték vajjal. Szép, látványos volt. Amikor tanítottam, sokat voltam vándortáborokban. Egy fantasztikus személyiség, Rudi bácsi főzött mindig a gyerekekre, és amikor ő már nem tudott jönni, én vettem át tőle ezt a megtisztelő szerepet. 30-40 gyerekre főztem kondérokban, számunkra ismeretlen volt a konzerv” – idézte fel emlékeit Németh Szilárd, aki szereti a sok zöldséget, de azt vallja, hogy hús nélkül nincs igazi étel: fő kedvencei a csülök, a pacal és a marhapofa. Desszerteket is szokott készíteni, a gyerekeknek többnyire palacsintát és fagylaltot. A legjobban a hagyományos süteményeket szereti, a beiglikészítést édesanyjától tanulta meg. A hájas tészta is nagy kedvence, ami szerinte penyigei szilvalekvárral a legjobb – mondta Németh Szilárd, aki a könyvben a gombás, füstölt nyúljás (A hasaszalonnán, a háj alatti részen fekvő hús a disznó nyula, nyúlja – a szerk.) marha pacal receptjét osztja meg az olvasókkal.

lass

fotó: Tóth Beáta

igyfoznek1
igyfoznek5igyfoznek3