Csepel múltja a Múzeumok Majálisán

Kategória: Archív 2015. május 17. vasárnap, 09:27

TBE_4136A Múzeumkertben május 16-án és 17-én megrendezett Múzeumok Majálisán hazánk számos gyűjteménye képviseltette magát a legelőkelőbb intézményektől a legkisebbekig. Kerületünk múltjának legszebb darabjait ismerhette meg a nagyközönség ezen a nívós rendezvényen. A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény rengeteg látogatóban ébresztette fel a nosztalgia érzését a számos kiállítási tárggyal, melyek főképp a Csepel Művek múltjából származtak.

GALÉRIA

„Nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent gyártottak Csepelen” – mondták többen is, miután megtekintették a Helytörténeti Gyűjtemény „guruló kiállítását”, melyet egy működő Csepel katonai teherautóban alakítottak ki a Királyerdei Művelődési Ház kollégái. „Magam is vezettem ilyet, amikor a hadseregben szolgáltam” – idézte fel régi élményeit egy férfi, amikor betekintett a D344 típusú teherautó motorterébe. Mint kiderült, majdnem minden látogatónak van valami fogalma Csepelről: kinek a kerékpár, kinek a varrógép volt ismerős, az idősebb érdeklődők közül sokan dolgoztak is a gyárban.

Nagyon népszerű volt szintén működőképes Pannonia motor, melyre bárki felülhetett egy fénykép erejéig, és még jellegzetes motoros-sapkát is kapott hozzá. A muzeális értékek mellett a legkisebbeket kézműves foglalkozások és hagyományőrző játékok várták.

A dicsőséges múlt mellett a jelen nagyszerű kulturális értékeit is megismerhette a közönség. Délután a Csepeli Virtuózok az Operett Voices társulattal kiegészülve operett számokat adott elő, majd a Fasang Árpád Zeneiskola növendékei adtak előadást az érdeklődőknek.

A tavalyi Múzeumok Majálisa után Csepel szereplése idén is nagyon sikeres volt – rengetegen kaptak kedvet meglátogatni a Helytörténeti gyűjteményt és vele kerületünket is.

Különleges tárggyal bővült a Helytörténeti Gyűjtemény Borbély Lénárd jóvoltából. A polgármester egy antikváriumban talált rá a Weiss Manfréd Művek logójával ellátott falikútra, melyet hosszas alkudozás után tudott megvásárolni. A kutat restauráltatta, és a Múzeumok Majálisa alkalmából átadta Molnár Krisztiánnak, a Királyerdei Művelődési Ház vezetőjének.

MN

fotó: Tóth Beáta

TBE_3912TBE_3969TBE_4002TBE_4081TBE_4062TBE_4014

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail