Csepel főterét az előző önkormányzati vezetés által készített, aktualizált tervek alapján építik át

Kategória: Archív 2014. szeptember 23. kedd, 11:03

C_11_Teljesen megújul a Szent Imre tér

2010 előtt készült terveket aktualizálva, uniós város-rehabilitációs pénzből dolgoznak a Szent Imre tér felújításán. A környező panelházak felújítását ugyanis azért lehetett megnyerni, mert az önkormányzat közterület-felújítást és szociális programokat is felvállalt. Ha megvalósul a pályázat minden eleme, nem kell önrész és 100 százalékos a támogatás. Amennyiben nem valósul meg minden, akkor az Európai Unió sem fizet.

Miközben a baloldali ellenzék a tér szétveréséről, lerombolásáról beszél, a felújítási terveket még az MSZP kormányzása idején készítették. A jelenlegi vezetés azért aktualizálta a terveket, hogy megnyerhesse az uniós pályázatot – mondta el a Csepeli Hírmondónak Borbély Lénárd alpolgármester. Kiemelte: az unió nem támogat olyan város-rehabilitációt, amelynek nem része térfelújítás. De nem támogatnak olyan térfelújítást sem, amely „rombolást és pusztítást okoz” – ahogy azt a balliberális ellenzék állítja. Az eredeti, 2005-ben készült tervek is ennek figyelembe vételével kerültek felújításra.

A Szent Imre tér átépítésének terveire százmilliós nagyságrendben költött a korábbi, MSZP-s vezetés. Kivitelezésre pénz már nem jutott. A tíz különböző uszodatervhez vagy az észak-csepeli lagúnás látványtervekhez hasonlóan ezek is asztalfiókban maradtak. A terveket ismerte és fizetett értük a baloldal - abszurd, hogy most ellenzik. A felújítás megakadályozása óriási felelőtlenség lenne. Az Európai Unió csak az elnyert pályázat megvalósulása esetén fizet, vagyis ha a térfelújítást sikerül megakadályozni, a panelfelújítás költségeit is ki kell fizetni – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

Nem csökken a zöld terület

A Szent Imre tér nagysága és hagyományos szerkezete megmarad, ugyanakkor szebb, rendezettebb és átláthatóbb lesz. A zöldfelület nem lesz kisebb a mostaninál, a szükséges engedélyeket is csak ennek betartásával kapták meg. A főbb közlekedési útvonalakon kiszélesített, díszkövekkel kirakott szilárd burkolatú utakat készítenek. A téren található sétány új gyöngykavics borítást kap. A téren hat önálló, eltérő funkcióval rendelkező egységet hoznak létre. Vegyük sorba őket!

Teljesen megújul meg a Szent Imre tér

Új terek, korszerű játszótér

A templom előtti kopár területből egy új, reprezentatív teret alakítanak ki, amely egyházi rendezvények, például esküvők megtartására is alkalmasabb lesz. Virágágyások ékesítik majd a tér ezen részét, amely barátságosabb, szebb látvánnyal fog szolgálni.

A rendőrséggel szemközti területen alakítanak ki egy rendezvényteret a fiatalok számára, amely lehetőséget kínál az egyéni és csoportos kikapcsolódásra. Egy lépcsőzetesen kialakított dombot emelnek fel, amely zajcsökkentő hatású, egyben kisebb lelátóként is használható. Új padokat helyeznek el és különleges vízjáték is működik majd itt.

A templom északi oldalán lesz a kibővített és korszerűsített játszótér. Két egységre osztják. A nagyobbik a 7-12 éves korosztály számára épül hintákkal, libikókával és egy nagy gumiasztallal, míg a kisebbik térfélen a rugós játékok, a hinták és egy kisebb kötélgúla inkább a 4-6 évesek igényeit elégítik majd ki. A kerítésen kívül kap helyet néhány tizenéves számára is használható játék. Természetesen lesz ivókút is.

A templomtól keletre, a sakkozók kedvenc helyén újakra cserélik a régi, repedezett sakkasztalokat és ülőkéket. A tér emlékműveket magába foglaló délkeleti részén egyelőre csak kisebb felújítási munkák lesznek. A tér délnyugati sarkában, azaz a régi Rákóczi iskolával szemközti területen az idősebb korosztály és a kisgyermekes családok számára alakítanak ki pihenőhelyet. Itt épül fel egy új pavilonsor, amely felváltja a korábbi időkből megmaradt árusítóhelyeket. Az utazók igényét szolgálja egy BKK információs központ létrehozása, valamint a tervek szerint egy színvonalas kávézó megnyitása is. Az itt található nyilvános vécé üzemeltetését az önkormányzat átveszi, és szintén felújítják.

A Szent Imre téren bővítik a közvilágítást és a díszkivilágítást. Egy fúrt kútból biztosítják a tér öntözését. A tér egész területén a kivágott, életveszélyes fák helyére a korábbihoz képest több és igényesebb fajtájú fákat, cserjéket ültetnek, a zöld növényzetet mindenhol kicserélik. Azok a játékok és köztéri bútorok, melyeket lecserélnek, de még használhatók, Csepel más terein lesznek újra felállítva.

Teljesen megújul meg a Szent Imre térTeljesen megújul meg a Szent Imre térTeljesen megújul meg a Szent Imre térCs. A.Teljesen megújul meg a Szent Imre tér

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail