Hidegháború és kincskeresés - Múzeumok Éjszakája Csepelen

Kategória: Archív 2014. június 22. vasárnap, 18:10

Mzeumj01Az ország a múzeumokat ünnepelte június 21-én, Csepel helytörténeti emlékeinek bemutatásával csatlakozott a kiemelkedően sikeres rendezvényhez. Három helyszínen: a Szent Imre téren, a Királyerdei Művelődési Házban és Csepeli Vezetési Pontnál csodálkozhattak rá az érdeklődők Csepel izgalmas, sokszínű múltjára - egészen éjfélig!

 

Csepszi, a mozgó kiállítás tárt raktérrel várta az arra érkezőket a Szent Imre téren, a csillagtelepi bunker a hidegháborús időkbe repített vissza, a Helytörténeti Gyűjteménynek helyt adó Királyerdei Művelődési Házban pedig az állandó kiállítás mellett az állandó jókedvből is ízelítőt kaphattak a Múzeumok Éjszakájának résztvevői. A Szent Imre téren 14 órától a guruló helytörténeti kiállítás, Csepszi mellett a kisebbeket kard és fejpánt készítés, régészeti kalandok és pecaélnények várták, az ügyesen célzók pedig kipróbálhatták magukat a király erdejében, vadászat közben.

muzeumok2Az egész fővárosból érkeztek résztvevők a Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhely bunkertúráira. Az érdeklődők előzetes regisztráció után vehettek részt a földalatti időutazáson, ahol szakszerű vezetéssel kaptak ízelítőt a hidegháborús emlékekből. Az óránként indított túrákra minden hely elfogyott.
A Királyerdei Művelődési Házban 14 órától sötétedésig népi játszótér és kézműves foglalkozások várták a családokat. 15 órától többek között Dió Dénessel ismertette meg a gyerekeket a Mariska matiné. Az apukák körében a 15 órakor kezdődő Honfoglalás kori szaruíj-bemutató tűnt a legnépszerűbbnek: a gyönyörű fegyvereket kipróbálhatták, kérdéseikre maga a készítő adott válaszokat. 19 órától a csepeli magasröptű hófehér keringők uralták a művelődési ház kertjét: a galambászatról múltjáról, jelenéről, illetve a leghíresebb csepeli galamb fajtáról szóló ismeretterjesztő előadásnál csak a galambreptetés aratott nagyobb sikert. Csepel és a gyár története elevenedett meg a 16, 18, 20 és 22 órakor kezdődő rendhagyó tárlatvezetéseken. A múlt búvárait Molnár Krisztián, a kiállítás rendezője kalaúzolta a nemrégiben megújult gyűjteményben, a nagypolgári otthonban megszólaló gramofon, korabeli filmhíradók, esztergagép és rengeteg érdekes történet idézte meg a kerület múltját. 21 órakor máglyagyújtás és szalonnasütés zárta a napot, vegül egy igazi meglepetés, a Hestia produkció tűzakrobata show-ja köszönt el a Múzeumok Éjszakájától.


muzeumokCsepel.huMzeumj02Mzeumj03
Mzeumj06Mzeumj05Mzeumj07Mzeumj08

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail