Múzeumok Majálisa - Második nap, parádés szereplés

Kategória: Archív 2014. május 19. hétfő, 11:20

muzeum_majalis055A rendezvény első napjának sikerére licitált a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény kitelepülése május 18-án: a Múzeumok Majálisának zárónapján hatalmas sikert aratott a motorritkaságokkal kiegészült guruló kiállítás és a csepeli táncosok, zenészek műsora.

Fotógaléria

Két napig a 19/20 tematikája körül forgott az élet a Nemzeti Múzeum kertjében. A Múzeumok Majálisán idén 107 kiállító vett részt, köztük a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény, amely a központi témát Csepel és századforduló iparosodása szemszögéből mutatta be. A kétnapos fesztivál egyik központi helyszínévé vált a csepeliek standja és a mellette álló Csepel D344 típusú teherautó,  Csepszi, illetve a Tünde robogó és a Pannónia motorkerékpárok. A majálisra ellátogatott Németh Szilárd polgármester, országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd alpolgármester és Ábel Attila alpolgármester, Szuhai Erika és Balogh Ernő önkormányzati képviselők.

muzeum_majalis075Sikeres folytatás

A rendezvény első napjának sikere után a második nap tette fel az i-re a pontot: ezúttal nem csak Csepel múltja, a jelene is bemutatkozott a rengeteg családot vonzó eseményen. 10 órakor az Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar indította a csepeli programok sorát, majd 13 óratól a rendezvény központi színpadát vették birtokba a kerület tánccsoportjai és zenekaraik. Elsőként az idén 20 éves Csepeli Német Önkormányzat lépett a deszkákra, a Csepeli Német Nemzetiségi Gyermek és Ifjúsági Tánceggyüttes, valamit az őket kísérő Lustige Musikanten Sramli Zenekar és énekeseik, Várnagy Adrenn és Mészáros Adél a közönség vastapsával gazdagodott a műsor végén. Belopta magát a nézők szívébe a kerületi néptáncosok apraja-nagyja is. Ritkán van lehetőség egy színpadon megtekinteni a legkisebb és a legtapasztaltabb táncosok előadásait, de a majális erre is remek lehetőség volt. A Csepp-Csepel és Kis-Csepel Tánceggyüttesek, a Csepel Táncegyüttes valamint a Csepeli Öregtáncosok a kerületi néptáncos múlt hagyományaihoz híven elkápráztatták a közönséget. Sikerükben nagy része volt a Gázsa zenekarnak, akik a már megszokott lendületes, profi előadással érkeztek a Múzeumkertbe.

Csepszit nem lehet megunni

Csepszi, a guruló kiállítás egész nap fogadta a látogatókat, rakterének lépcsőjénél folyamatosan újratermelődő sor jelezte népszerűségét. Az első nap két vendégszereplője, a Tünde robogó és a Pannónia T5-ös motorkerékpár mellé vasárnap érkezett két újabb ritkaság, egy gyári állapotú és egy felújított Pannónia, amelyekre fel is ülhettek az érdeklődők. A kicsiknek szánt játékok sem veszítettek a népszerűségükből, a mini-ásatást és halacska-horgászatot is rendkívüli figyelemmel tüntették ki a gyerekek. Kísérőik Csepel totóval tehették próbára ismereteiket, akinek segítségre volt szüksége, könnyen információhoz juthatott a Csepelről szóló könyvekből. A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény nem titkolt szándéka volt, hogy információt adjon a kerület helytörténetéről, a nyár csepeli programjairól. A legtöbben a Csepeli Vezetési Pontról érdeklődtek. Molnár Krisztián, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője elmondta: a hidegháborús bunker nyitvatartását a látogatókhoz igazítják, előzetes bejelentkezés szükséges, azonban előreláthatólag hétköznap és hétvégén is látogatható lesz a föld alatt rekedt múlt.

Folytatása következik

A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény hamarosan a Múzeumok Éjszakáján is képviselteti magát: június 21-én a tárlatnak helyt adó Királyerdei Művelődési Házban az állandó kiállítással, a Szent Imre téren a guruló múzeummal, a Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhelyen pedig a bunker hidegháborús emlékeivel várják a látogatókat.

Angel Marianna

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail