Századot váltanak – Múzeumok Majálisa

Kategória: Archív 2014. május 13. kedd, 13:04

muzeumok_majalisa2014. május 17-én és 18-án 19. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum. Tavaly kiszínesedett, megújult a külleme, miközben meg is komolyodott: szakmai programjaival szélesebbre tárta a világot látogatóinak. Több mint száz múzeum jelenik meg egyszerre ekkor a Múzeumkertben. Ezen a világon egyedülálló, kétnapos fesztiválon is bizonyítják, hogy a múzeumok már jó ideje igazi társas helyszínek, ahol nemcsak értékeket kaphatunk, hanem jól is érezzük magunkat. (Szombaton este 10-ig várnak mindenkit.)

Az idei központi téma a 19. és 20. század értelmezése. A Nemzeti Múzeum a hosszú 19. század és a 20. század elejét érti alatta, és számos múzeum a polgárosodás és az Osztrák-Magyar Monarchia korszakát és témáját fogja megidézni. Az MNM-ben a Szent István lovagjai-kiállítás, 19. századi pipatörténet és a városi biciklis közlekedés történetét megmutató kerítéskiállítás látható, különleges alkalomként megnézhetik az épületet, pincétől a padlásig.
A látogatókat óriás-társasjátékok, olvasóliget, kifestők, mega-kirakó, óriásmakett, 19. századi arcfestés, öltöztetőbaba, reklámplakát-készítés, műveltségi kvíz, civil-negyed és a fiatal magyar gazdák termékei várják és több koncert is várja.

Csepeli meglepetések a Múzeumok Majálisán

Első alkalommal Csepel is képviselteti magát a kétnapos rendezvényen: olyan látnivalókkal vonul fel, melyek jellemzőek a kerület történetére, s amik igazi csemegével szolgálnak majd a vendégeknek. A nem régiben megnyitott, újjáalakított helytörténeti gyűjtemény és gyártörténeti kiállítás alapjára épül majd a múzeumkerti kiállítás is. Az elsődleges szempont most is az lesz, hogy a történelmet közel hozzák a látogatókhoz, a kiállított, a csepeli iparra jellemző tárgyak egyedi látnivalókkal szolgáljanak az érdeklődőknek. Megcsodálható lesz például a csepeli önkormányzat anyagi támogatásával korhűen felújított Csepel D-344-es katonai sebkötöző teherautó, melynek oldalán tabló, belsejében pedig izgalmas, zanzásított gyártörténet kiállítás lesz látható. Az, hogy milyen jó állapotban van a teherautó az is jelzi, hogy „lábon” gurul majd a helyszínre. De lesznek még Pannónia motorok és egy Tünde robogó is, ami azért is különleges, mert csak kb. 3 ezer darabot gyártottak ebből a típusból.

A kétnapos rendezvény második napját, a vasárnapot akár Csepel napjaként is hirdethetnék, hiszen a színpadon egymást váltják a kerület művészeti csoportjai, együttesei: délelőtt 10 és 11 óra között a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar lép fel az Egressy fúvósaival kiegészülve, majd 13 és 14 óra között a Csepeli Német Kisebbségi Önkormányzat táncosai – kicsik és nagyok egyaránt – ropják Lustige Musikanten zenéjére. Utánuk csepeli néptáncos kavalkád következik: a Gázsa zenekar húzza a talpalávalót a Kis Csepel, a Csepp- Csepel, a Csepel Táncegyüttes és a Csepeli Öregtáncosok műsorához.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail