Bölénycsonttól a Csepel teherautóig – megnyílt az átalakított Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény

Kategória: Archív 2014. február 28. péntek, 20:59

helytortenetIsmét várja a látogatókat a Királyerdei Művelődési Házban a helytörténeti gyűjtemény. Az újjáépült és átalakított kiállítás – Csepel és a gyár története címmel - igazi szellemi kalandot, múltidéző sétát, rácsodálkozást ígér a nem oly távoli múltunkat idéző használati tárgyak, berendezett szobabelsők, kerékpárok, motorok, varrógépek és egyéb relikviák között.

 

A csepeli önkormányzat főtámogatásával, a Csepeli Városkép Kft. szervezésében, Molnár Krisztián művelődésszervező rendezésével létrejött múltidéző tárlat megnyitóján Németh Szilárd, a kerület polgármestere elmondta, hogy a kiállításnak nem csak a befogadó helyiségei, hanem a szellemisége is megújult. Hozzátette: a múltunk, a kerület, a gyár történetének ismerete minden itt élő számára fontos, nem szabad elfelejteni, hogy mi tette Csepelt naggyá. „Aki a múltját tiszteli, az érdemes arra, hogy a jövőjét is megélje”- tette hozzá.

A kiállítás ünnepélyes megnyitása után az első látogatók végigsétálhattak a termeken az őskortól egészen közelmúltig: olvashattak, nézelődhettek, s helyenként meg is tapinthatták a kihelyezett tárgyakat. Csak néhány érdekesség a látnivalók közül: berendezett sváb szoba és konyha a jellegzetes eszközökkel, lakótelepi szoba az 1970-es évekből, de vannak itt mezőgazdasági és kisipari eszközök, az adott korokat idéző fotók, újságlapok, reklámtáblák. És természetesen Weiss Manfréd gyárának termékei: Csepel kerékpárok, motorok, varrógépek, kályhák. A kiállításon 1920 és 1950 közötti filmhíradó részleteket is megnézhet az érdeklődő.

A helytörténeti gyűjtemény március 3-ától várja a látogatókat, az iskolai csoportokat. A kiállítás szerdánként 8 és 14.30, péntekenként 14 és 18, míg szombatonként 9 és 13 óra között tart nyitva. A csoportokat kérik, hogy a látogatás előtt jelentkezzenek be a 278-2747-es telefonszámon.

helytortenet2helytortenet3helytortenet4helytortenet5helytortenet6helytortenet7helytortenet8helytortenet9helytortenet10Csepel.hu

fotó: Tóth Beáta

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail