Az első magyar népautó ötlete

szerda, 18 szeptember 2019 10:40

 

WM auto

A Weiss Manfréd Művek az 1920-as évek második felében fogott bele az autógyártásba.

Kis darabszámban készültek a személy- és teherautók, melyek fejlesztése mindenekelőtt a gyárban dolgozó Korbuly Károly és öccse, Korbuly János zseniális gépészmérnökökhöz kötődik. (László – Korbuly Károly fia – a csepeli repülőgépgyártás meghatározó egyénisége volt.) A ’30-as évektől a vállalat autógyártó kapacitásait mindinkább a katonai járművek előállítása kötötte le.

 

Csepeli öntők az ország élvonalában

csütörtök, 12 szeptember 2019 15:59

 

onto

Ott, ahol a környék legpiszkosabb csarnokai láthatóak, s ahová idegeneknek belépni tilos, ma is működnek öntödék az egykori Csepel Művek területén. A gyáregységet hajdan Csepel Vas- és Acélöntödéknek hívták: több mint ezer kohász öt öntödében olvasztotta a vasat, dübörgött a nagykalapács, szállt a por, forróság csapta meg a járókelőt, aki az üzembe lépett. A csarnok bejáratánál most sem lehet ellátni az épület túlsó végébe: a por és homok belepi a világítótesteket, amitől félhomály dereng odabent. Feketéllő öntvényformák és vas formaszekrények sorakoznak kétoldalt, a föld grafitszürke leülepedett szennyeződéstől.

 

Egykori csepeli "csodafegyverek"

csütörtök, 12 szeptember 2019 15:49

 

fegyver

A csepeli Weiss Manfréd Művekben már az 1920-as évek végén megkezdődött a katonai teherautók, tüzérségi vontatók, repülőgépmotorok gyártása. Később, az 1938-as győri fegyverkezési program hatására elkészült a WM saját fejlesztésű páncélautója, az 1939 M Csaba felderítő gépkocsi. Ebből közel száz darabot, a Turán és a Zrínyi névre keresztelt tankokból pedig több mint 150-et szereltek össze a világháború éveiben.

 

 

martinasz

Amint belépünk a Csepel Művek főkapuján, Posta György egyből balra vezet, ahol egykor a Csepeli Acélmű és Vasöntöde martinüzemének raktára állt: ez volt az a szabad terület, ahol a csőönteteket és a kokillákat tárolták, mára azonban jobbára csak a daruk maradtak meg a magasban. A tárolóhelyiségek nagy részét elbontották, a vasállványokat eszi a rozsda. Eltűntek a martinkemencék és a nagykalapács, amely hajdan úgy dübörgött, hogy a föld beleremegett. Kialakítottak egy benzinkutat, odébb fémlemezekből húztak fel új csarnokokat. A vasúti síneket, amelyeken az árukat szállították, régóta nem használják.

Tűzőrség a Weiss Manfréd Művekben

péntek, 06 szeptember 2019 11:08

 

tuzorseg

Weiss Manfréd gyártelepén 1896-ban alakult meg tíz emberrel a Lőszergyári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely a gyár tűzvédelmét volt hivatott ellátni.

 

A csepeli gyáros nyomdokain

péntek, 23 augusztus 2019 14:20

 

gyar

 

A csepeli báró halálát követően a gyár vezetését fiai, illetve egyik veje, Chorin Ferenc vették át. Az alapító előd a mércét magasra tette, ráadásul a politikai és a gazdasági helyzet is számtalan nehézséget jelentett számukra: mindenekelőtt a Trianon okozta nyersanyaghiány, valamint a hadiüzemi termelést minimalizáló rendelkezések, a háborút követő szegénység.

Weiss Jenő és Weiss Alfonz azonban nem estek kétségbe, minden bizonnyal örökölték apjuk hidegvérét és találékonyságát. A gyártmányszerkezet átalakításával, új termékek készítésének bevezetésével lassan stabilizálni tudták a helyzetet még azokban a szűkös esztendőkben is. A gombostűtől a bögréig, a radiátortól a fürdőkádig, a repülőgépmotortól a személyautóig mindenfélét készítettek a ’20-as években. A polgári termékek előállításával szükségszerűvé vált azok eladásának a megszervezése, így hozták létre a WM kereskedelmi vállalatait: a Ferroglobus a vasárucikkek, az Agro-globus a mezőgépek, a Metalloglobus a színesfém termékek, a Termoglobus az egészségügyi eszközök és csövek forgalmazására jött létre. A világgazdasági válság hatásainak ellensúlyozására nagy hévvel kezdték meghonosítani a kerékpárok és a varrógépek, továbbá a motorkerékpárok gyártását. Megépítették Csepelen az ország első alumíniumkohóját, Bécsben csőgyárat alapítottak. A ’30-as évek második felében újra a hadiiparé lett a vezető szerep, a dolgozói létszám az egekbe szökött.

Biztos alapokra építkezve

A Weiss fivérek a gazdasági innováció, a beruházások, a technológiai fejlesztések mellett jóléti intézkedéseikben szintén követték apjukat, ez utóbbiban egyik húguk, Weiss Edith egyaránt kiemelkedő szerepet vállalt. Mind nagyobb befogadó létszámmal működtették a csecsemőotthont, az óvodát, a napközi otthont, a tanoncképzőt, a népkonyhát. A községben még utcatáblákat is kihelyeztettek, országszerte támogattak egyházi és gyermekintézményeket, rengetegszer ajánlották fel a községben készült termékeket (legtöbbször edényeket, tűzhelyeket, kerékpárokat) a különféle szervezeteknek segítségül.

A csepeli dolgozók sport és kulturális programokon vehettek részt ingyen vagy kedvezményesen, többek között hajókirándulásokra, színházi előadásokra mehettek. A kórházat emeletráépítésekkel bővítették, csakúgy, mint a gyár nagyirodáját. A sport mecénásai is voltak, Királyerdőben megépítették a vízitelepet és a horgásztanyát, valamint a kor csúcsszínvonalán felépíttették a csepeli sporttelepet.

 

A hagyomány érték

 

Már ebből a néhány példából kitűnik, hogy a tudás, a leleményesség mellett a szociális érzékenység egyaránt jellemezte a Weiss család újabb generációját. Büszkén folytatták az apa által megkezdett munkát, őrizve a régi értékeket, és melléjük újakat teremtettek. Nem csoda hát, hogy Jenő és Alfonz 1938-ban megkapták Csepel díszpolgári címét, Weiss Edith pedig a vöröskereszt helyi szervezetének lett a díszelnöke. Weiss Manfréd halálának 15. évfordulóján a csepeli munkások, a különböző WM vállalatok képviselői, a község és a család együtt rótták le kegyeletüket a báró szobránál. A Csepeli Hírlap korabeli száma az utódok megemlékezéséről így számolt be: „… a bárói család nevében, báró csepeli Weiss Jenő helyezett koszorút édesapjuk szobrára azon szavak kíséretében, hogy a család minden tagja mindenkor a példás édesapa nyomdokain akar haladni.” • MK

Véradás szeptember 11-én

hétfő, 07 szeptember 2015 13:07

veradas4Tisztelt Csepeli Lakosok! Kedves Véradók!2015. szeptember 11-én (pénteken) 14:00 és 18.00 óra között a Csepel Plaza földszintjén (1212 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 154-170.) véradás lesz.

Személyi igazolvány, lakcímkártya és eredeti TAJ kártya szükséges a regisztrációhoz. A véradást megelőzően javasolt bőségesen étkezni és sok folyadékot fogyasztani.

Kitüntették a Csepeli Mosolygó Dalkört

hétfő, 07 szeptember 2015 12:51

vitzi1A Csepeli Mosolygó Dalkör augusztus 29-én a Magyar Vitézi Rend felkérésére Várpalotán szerepelt a Nagyboldogasszony Templomban tartandó vitéz avatáson, ahol fellépésével Csepel hírnevét öregbítette.

A kórus felkészülését Péter Anna irányította, aki a rendezvényen szólót is énekelt. Az előadás nagy sikert aratott.

A dalkört eddigi kimagasló szerepléseiért a Magyar Vitézi Rend kitüntetéssel jutalmazta, melyet a főkapitányuk Vitéz József Árpád királyi herceg adott át Péter Annának, a kórus művészeti vezetőjének.

Csepel.info

kitntets-s-igazolsvitzi2

Téli átállás a Csepeli Fürdőben

hétfő, 07 szeptember 2015 11:56

uszoda_2A Csepeli Fürdő 2015. évi nyári nyitva tartása 2015. szeptember 20-án üzemzárásig tart.

A téli átállás tervezett időszaka: szeptember 21. - október 4. A Csepeli Városgazda munkatársai ebben az időszakban készítik fel a strandot a téli üzemeltetésre.

Tervezett téli üzemű nyitás: 2015. október 5-e, reggel 6.00 óra

 

Megértésüket köszönjük! Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.

Kedvezményekkel indult a tanév

hétfő, 07 szeptember 2015 08:50

tankonyvek31A most kezdődött tanévben közel 1 millió 200 ezer gyerek indult iskolába, közülük mintegy 650 ezren kaptak ingyenesen tankönyvet. Ennek az általános iskola 1-3. évfolyamán tanulók szülei örültek leginkább, mivel a gyerekeknek alanyi jogon járt a térítésmentesség: így mintegy 150 ezerrel több gyerek jutott térítésmentesen a példányokhoz. A többi évfolyamon pedig a szociálisan rászorulók, nagycsaládosok, tartósan beteg tanulók jutottak ingyenesen a könyvekhez.

Csepelen több mint hétszáz kisdiák kezdte meg tanulmányait az általános iskolákban – tudtuk meg Tóth János tankerületi igazgatótól.

Az előző évhez képest változott, hogy azok a tanulók, akik fizetnek a tankönyvekért, hogyan kapták meg a csekkeket: erről az iskolák honlapjukon tájékoztatták a szülőket. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) tavaly névre szólóan, postán küldött a tanulóknak díjbekérő csekket, most ezt a számlát az iskolákban vehették át a hozzátartozók augusztus 31-ig.

Fizetési határidő, ingyenesség

A diákok szülei szeptember 15-ig csekken, banki átutalással és iskolakezdési utalvánnyal egyenlíthetik ki tankönyvszámlájukat. Amire külön érdemes odafigyelni a hozzátartozóknak, hogy az ingyenességre jogosuló tanulóknak három hónapnál nem régebbi dokumentumokat kell bemutatniuk a tartós betegségről, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatról vagy a három gyermek után járó családi pótlékról szóló igazolásról.

Csökkentek a tankönyvárak

Egy felső tagozatba járó tanuló anyukája például átlagosan 12 ezer forintot fizet ki a tankönyvekért. A könyvtárellátó tájékoztatása szerint mintegy 35 százalékkal lettek olcsóbbak a tankönyvek 2013-hoz képest.

Szeptembertől ingyenes gyermekétkeztetések - Kik jogosultak rá az óvodákban?

Újabb segítséget kapnak a gyermeket nevelő családok szeptembertől. Több gyermek kaphat ingyenes óvodai, bölcsődei étkezést szeptembertől, mint eddig. (Erről felhívásban értesültek olvasóink júliusi lapszámunkban.)Az anyagilag jobb helyzetben lévő, háromnál kevesebb, egészséges gyermeket nevelő szülőknek azonban továbbra is fizetniük kell az étkezésért.

Csepelen is bővült az érintettek köre, mivel az új nevelési évtől közel 2500 gyermek jár majd óvodába. Ebből az először oviba indulók több mint hatszázan vannak.

Ingyenesen étkezhetnek az oviban szeptember 1-től azok a gyerekek, akiknek a családjában három vagy több gyermeket nevelnek, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, fogyatékossággal élnek vagy tartósan betegek. Az ingyenességet kap, akinek a családban nevelkedő testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér 130 százalékát (2015-ben ez 89 408 forint), s az is kedvezményezett, akinek a nevelésbe vételét elrendelte el a gyámhatóság – tájékoztatta lapunkat Baldauf Myrtill köznevelési referens.

A térítésmentességet igényelheti az egyik szülő, a családba fogadó gyám, nevelőszülő vagy a gyermekotthon vezetője.

Igénylés módja

A szülőknek egy nyilatkozatot kel kitölteni és benyújtani az óvodában, amelyet az intézményben lehet kérni, de letölthető a csepel.hu honlapról is. (Ezeknek a nyilatkozatoknak a leadása folyamatosan zajlik, tehát ha a fent leírt állapot valamelyike bekövetkezik, a nyilatkozat bármikor beadható. A felhívásban szereplő augusztus 5-ei határidőt azért jelölték, meg, hogy a jogosultak már szeptember 1-től igénybe vehessék az ingyenességet.)

Ezzel a lehetőséggel például egy olyan három gyerekes család, ahol eddig féláron étkezhettek a gyermekek, ősztől havi 11-15 ezer forintot takaríthat meg.

Mi vonatkozik az általános iskolásokra?

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók az általános iskola mind a nyolc évében jogosultak ingyenes étkezésre, továbbá július 1-jétől azok a gyermekek is, akiket nevelésbe vettek vagy utógondozói ellátott tanulók. Ezenkívül azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők is térítésmentesen étkezhetnek, akiket fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben helyeztek el. Az 1-8. évfolyamon, továbbá a középiskolai tanulmányok idején a térítési díjból 50 százalékos kedvezményt kapnak a három- vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek, ha más jogcímen nem részesülnek ingyenes étkezésben – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján.

antal

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail