A csepeli szőlőművelés hagyománya

2019. szeptember 26. csütörtök, 10:50

 

szolo

A Csepel-sziget homokos talaja alkalmas szőlőtermesztésre. 

Már az Árpád-házi királyok korából származó írott forrásokban is találunk szőlőművelésre vonatkozó adatokat. A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi, illetve királynéi uradalom volt, szőlőtermelői múltját a szőlőadó feljegyzések is bizonyítják. A birtok művelése, gondozása az itt élők feladatai közé tartozott, mint jobbágyi szolgáltatás.

 

Az első magyar népautó ötlete

2019. szeptember 18. szerda, 10:40

 

WM auto

A Weiss Manfréd Művek az 1920-as évek második felében fogott bele az autógyártásba.

Kis darabszámban készültek a személy- és teherautók, melyek fejlesztése mindenekelőtt a gyárban dolgozó Korbuly Károly és öccse, Korbuly János zseniális gépészmérnökökhöz kötődik. (László – Korbuly Károly fia – a csepeli repülőgépgyártás meghatározó egyénisége volt.) A ’30-as évektől a vállalat autógyártó kapacitásait mindinkább a katonai járművek előállítása kötötte le.

 

Csepeli öntők az ország élvonalában

2019. szeptember 12. csütörtök, 15:59

 

onto

Ott, ahol a környék legpiszkosabb csarnokai láthatóak, s ahová idegeneknek belépni tilos, ma is működnek öntödék az egykori Csepel Művek területén. A gyáregységet hajdan Csepel Vas- és Acélöntödéknek hívták: több mint ezer kohász öt öntödében olvasztotta a vasat, dübörgött a nagykalapács, szállt a por, forróság csapta meg a járókelőt, aki az üzembe lépett. A csarnok bejáratánál most sem lehet ellátni az épület túlsó végébe: a por és homok belepi a világítótesteket, amitől félhomály dereng odabent. Feketéllő öntvényformák és vas formaszekrények sorakoznak kétoldalt, a föld grafitszürke leülepedett szennyeződéstől.

 

Egykori csepeli "csodafegyverek"

2019. szeptember 12. csütörtök, 15:49

 

fegyver

A csepeli Weiss Manfréd Művekben már az 1920-as évek végén megkezdődött a katonai teherautók, tüzérségi vontatók, repülőgépmotorok gyártása. Később, az 1938-as győri fegyverkezési program hatására elkészült a WM saját fejlesztésű páncélautója, az 1939 M Csaba felderítő gépkocsi. Ebből közel száz darabot, a Turán és a Zrínyi névre keresztelt tankokból pedig több mint 150-et szereltek össze a világháború éveiben.

 

Egy martinász, akinek az Acélmű volt az otthona

2019. szeptember 06. péntek, 12:46

 

martinasz

Amint belépünk a Csepel Művek főkapuján, Posta György egyből balra vezet, ahol egykor a Csepeli Acélmű és Vasöntöde martinüzemének raktára állt: ez volt az a szabad terület, ahol a csőönteteket és a kokillákat tárolták, mára azonban jobbára csak a daruk maradtak meg a magasban. A tárolóhelyiségek nagy részét elbontották, a vasállványokat eszi a rozsda. Eltűntek a martinkemencék és a nagykalapács, amely hajdan úgy dübörgött, hogy a föld beleremegett. Kialakítottak egy benzinkutat, odébb fémlemezekből húztak fel új csarnokokat. A vasúti síneket, amelyeken az árukat szállították, régóta nem használják.

Tűzőrség a Weiss Manfréd Művekben

2019. szeptember 06. péntek, 11:08

 

tuzorseg

Weiss Manfréd gyártelepén 1896-ban alakult meg tíz emberrel a Lőszergyári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely a gyár tűzvédelmét volt hivatott ellátni.

 

A csepeli gyáros nyomdokain

2019. augusztus 23. péntek, 14:20

 

gyar

 

A csepeli báró halálát követően a gyár vezetését fiai, illetve egyik veje, Chorin Ferenc vették át. Az alapító előd a mércét magasra tette, ráadásul a politikai és a gazdasági helyzet is számtalan nehézséget jelentett számukra: mindenekelőtt a Trianon okozta nyersanyaghiány, valamint a hadiüzemi termelést minimalizáló rendelkezések, a háborút követő szegénység.

Weiss Jenő és Weiss Alfonz azonban nem estek kétségbe, minden bizonnyal örökölték apjuk hidegvérét és találékonyságát. A gyártmányszerkezet átalakításával, új termékek készítésének bevezetésével lassan stabilizálni tudták a helyzetet még azokban a szűkös esztendőkben is. A gombostűtől a bögréig, a radiátortól a fürdőkádig, a repülőgépmotortól a személyautóig mindenfélét készítettek a ’20-as években. A polgári termékek előállításával szükségszerűvé vált azok eladásának a megszervezése, így hozták létre a WM kereskedelmi vállalatait: a Ferroglobus a vasárucikkek, az Agro-globus a mezőgépek, a Metalloglobus a színesfém termékek, a Termoglobus az egészségügyi eszközök és csövek forgalmazására jött létre. A világgazdasági válság hatásainak ellensúlyozására nagy hévvel kezdték meghonosítani a kerékpárok és a varrógépek, továbbá a motorkerékpárok gyártását. Megépítették Csepelen az ország első alumíniumkohóját, Bécsben csőgyárat alapítottak. A ’30-as évek második felében újra a hadiiparé lett a vezető szerep, a dolgozói létszám az egekbe szökött.

Biztos alapokra építkezve

A Weiss fivérek a gazdasági innováció, a beruházások, a technológiai fejlesztések mellett jóléti intézkedéseikben szintén követték apjukat, ez utóbbiban egyik húguk, Weiss Edith egyaránt kiemelkedő szerepet vállalt. Mind nagyobb befogadó létszámmal működtették a csecsemőotthont, az óvodát, a napközi otthont, a tanoncképzőt, a népkonyhát. A községben még utcatáblákat is kihelyeztettek, országszerte támogattak egyházi és gyermekintézményeket, rengetegszer ajánlották fel a községben készült termékeket (legtöbbször edényeket, tűzhelyeket, kerékpárokat) a különféle szervezeteknek segítségül.

A csepeli dolgozók sport és kulturális programokon vehettek részt ingyen vagy kedvezményesen, többek között hajókirándulásokra, színházi előadásokra mehettek. A kórházat emeletráépítésekkel bővítették, csakúgy, mint a gyár nagyirodáját. A sport mecénásai is voltak, Királyerdőben megépítették a vízitelepet és a horgásztanyát, valamint a kor csúcsszínvonalán felépíttették a csepeli sporttelepet.

 

A hagyomány érték

 

Már ebből a néhány példából kitűnik, hogy a tudás, a leleményesség mellett a szociális érzékenység egyaránt jellemezte a Weiss család újabb generációját. Büszkén folytatták az apa által megkezdett munkát, őrizve a régi értékeket, és melléjük újakat teremtettek. Nem csoda hát, hogy Jenő és Alfonz 1938-ban megkapták Csepel díszpolgári címét, Weiss Edith pedig a vöröskereszt helyi szervezetének lett a díszelnöke. Weiss Manfréd halálának 15. évfordulóján a csepeli munkások, a különböző WM vállalatok képviselői, a község és a család együtt rótták le kegyeletüket a báró szobránál. A Csepeli Hírlap korabeli száma az utódok megemlékezéséről így számolt be: „… a bárói család nevében, báró csepeli Weiss Jenő helyezett koszorút édesapjuk szobrára azon szavak kíséretében, hogy a család minden tagja mindenkor a példás édesapa nyomdokain akar haladni.” • MK

Véradás szeptember 11-én

2015. szeptember 07. hétfő, 13:07

veradas4Tisztelt Csepeli Lakosok! Kedves Véradók!2015. szeptember 11-én (pénteken) 14:00 és 18.00 óra között a Csepel Plaza földszintjén (1212 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 154-170.) véradás lesz.

Személyi igazolvány, lakcímkártya és eredeti TAJ kártya szükséges a regisztrációhoz. A véradást megelőzően javasolt bőségesen étkezni és sok folyadékot fogyasztani.

Kitüntették a Csepeli Mosolygó Dalkört

2015. szeptember 07. hétfő, 12:51

vitzi1A Csepeli Mosolygó Dalkör augusztus 29-én a Magyar Vitézi Rend felkérésére Várpalotán szerepelt a Nagyboldogasszony Templomban tartandó vitéz avatáson, ahol fellépésével Csepel hírnevét öregbítette.

A kórus felkészülését Péter Anna irányította, aki a rendezvényen szólót is énekelt. Az előadás nagy sikert aratott.

A dalkört eddigi kimagasló szerepléseiért a Magyar Vitézi Rend kitüntetéssel jutalmazta, melyet a főkapitányuk Vitéz József Árpád királyi herceg adott át Péter Annának, a kórus művészeti vezetőjének.

Csepel.info

kitntets-s-igazolsvitzi2

Téli átállás a Csepeli Fürdőben

2015. szeptember 07. hétfő, 11:56

uszoda_2A Csepeli Fürdő 2015. évi nyári nyitva tartása 2015. szeptember 20-án üzemzárásig tart.

A téli átállás tervezett időszaka: szeptember 21. - október 4. A Csepeli Városgazda munkatársai ebben az időszakban készítik fel a strandot a téli üzemeltetésre.

Tervezett téli üzemű nyitás: 2015. október 5-e, reggel 6.00 óra

 

Megértésüket köszönjük! Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.