Új településkép-védelmi rendelet készül

2020. január 15. szerda, 10:45

korcimerCsepel településkép-védelméről szóló rendelet felülvizsgálatáról tartott lakossági fórumot az önkormányzat főépítészi irodája a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében. A fórumon elhangzott, új településkép-védelmi rendelet készül, amely a Csepel Művek területén lévő helyi értékek védelmére is kiterjed.

strand3Mozgalmasan indult a 2020- as esztendő az úszósportban jeleskedő csepeli diákoknak. A kerületi diákolimpián szép eredmények születtek.Az alsó tagozatosok a Posztógyár utcai Tanuszodában, míg a felsősök a Csepel Strandfürdő 50 méteres fedett medencéjében mérték össze tudásukat. A Csepeli Testnevelő Munkaközösség és a Csepeli Öttusa VSE közös lebonyolításában lezajlott rendezvényen közel 300 gyerek versenyzett különböző számokban.

Ma 77 éve szabadult el a pokol a Don-kanyarban

2020. január 12. vasárnap, 18:25

A második világháborúban a 2. magyar hadsereg hiányos felszerelésű honvédei már nem bírták feltartóztatni a többszörös túlerőt a Don folyónál, a szovjetek 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat és néhány hét alatt felmorzsolták seregeinket. A foglyokat embertelen körülmények között vitték a Szovjetunió belsejébe, legtöbbjük már menet közben életét vesztette. A nemzet egyik legnagyobb huszadik századi tragédiájáról sokáig még csak beszélni sem lehetett, miközben 100-120 ezer család siratta elvesztett szeretteit, sokszor évtizedekig bízva abban, hogy az eltűnt apa, férj, testvér mégis hazatér. A kétszázezerből alig hatvanezren léptek újra magyar földre. 

1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet áttörés. A Vörös Hadsereg offenzívája 12-én a reggeli órákban indult meg, mínusz 40 fokos hidegben. Az elhúzódó hősies utóvédharcok a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozták. A magyar katonáknak irreálisan hosszú, több mint 200 kilométeres frontvonalat kellett megtartaniuk, ráadásul nyári felszerelésben, ugyanis a téli hadfelszerelés nem érkezett meg, a német hadvezetés pedig – a megállapodások ellenére – nem látta el őket korszerű fegyverekkel és szállítókapacitásukat sem bocsátották a katonáink rendelkezésére. A német Szárazföldi Haderő Főparancsnoksága (OKH) azt tervezte, hogy 1942 folyamán a Blau fedőnevű hadjáratban térdre kényszeríti a Szovjetuniót, az offenzívát az arcvonal déli szárnyán kívánták megindítani, hogy minél gyorsabban elérhessék a déli olajmezőket.

20121211 donkanyar masodik vilaghaboru masodik magyar4 21942 januárjában előbb Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter, majd Wilhelm Keitel vezértábornagy, a Wehrmacht főparancsnokság főnöke járt Budapesten. A január 22-i megállapodás szerint egy hadsereg kötelékében kilenc könnyűhadosztálynak, egy páncélosdandárnak és egy repülő köteléknek kellett részt vennie az 1942. évi hadjáratban. A kijelölt 2. hadsereg-parancsnokság alárendeltségébe nem hadrend szerinti seregtestei kerültek. A kivonuló szombathelyi III., pécsi IV. és miskolci VII. hadtestparancsnokság két-két saját könnyűhadosztályát mozgósította, a harmadikat más hadtest kötelékéből vette át.

TBE 0813Tizenegy esztendeje történt az a kettős gyilkosság Csepelen, amelyben megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában.

Meghívó Wass Albert emlékestjére

2020. január 02. csütörtök, 11:00

WassAlbert e meghivo page 001

korcimerTisztelt olvasók!
Az alábbiakban olvashatják a csepeli intézmények ünnepei nyitvatartási rendjét.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail