Nyomtatás

Czirják Károly

2018. december 11. kedd, 13:41

Czirják Károly 1964. január 12-én született a Hargita megyei Maroshévízen, helytörténész, képeslapgyűjtő. A Hargita Népe és az Új Kelet megyei lapok tudósítója, több ezer sport, történelmi és egyéb újságcikket jelentetett meg Maroshévízről és környékéről. Számos régi képeslap kiállítása volt Borszéken, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Budapesten és Maroshévízen.

Czirják Károly alapítója, és elnöke a 2008-ban alakult Dr. Urmánczy Nándor Egyesületnek. Céljuk Dr. Urmánczy Nándor szellemi hagyatékának ápolása, tevékenységének újból a köztudatba hozása.

Az egyesület 2017. május 20-án már tizedszer szervezte meg a Dr. Urmánczy Nándor emléknapot. Olyan jeles eseményekről emlékeznek meg minden évben, mint a magyar hősök napja, a nemzeti összetartozás napja, a magyar kultúra napja, a magyar költészet napja, anyák napja vagy a gyermeknap. Dr. Urmánczy Nándor vetélkedőt szerveznek, folyamatosan közreműködnek erdélyi gyerekek magyarországi táboroztatásában. Támogatásokat nyújtanak tehetséges tanulók tanulmányi díjához.

Az egyesület fontos szerepet játszik az erdélyi hagyományok ápolásában, az erdélyi magyarság képviseletében.