néhai Dr. Koncz János (1883-1973)

2018. december 10. hétfő, 11:13

Köztisztviselő volt. 27 éven keresztül töltötte be a település főjegyzői posztját a II. világháború befejezéséig. 1883-ban született Dicsőszentmártonban, polgári családban. Művelt ember volt, aki tankönyveket írt s a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke is volt. Az „önkormányzat élete” című munkája 1940-ben jelent meg és mai napig tanulságos olvasmány. Származása és polgári értékrendje miatt a kommunista hatalomátvétel után kegyvesztetté lett, folyamatosan támadások érték. Nevét nem szívesen említették a kiürítés magtagadása kapcsán.

69 évvel ezelőtt amikor megtelt a Szent Imre tér emberekkel, otthonukhoz és családjukhoz, tisztességükhöz és egymáshoz, a közösségükhöz végsőkig ragaszkodó csepeliekkel.

Előzőleg a nyilasok 1944.november 30-án közölték a kiürítési programot dr. Koncz János főjegyzővel. A község felelős vezetője azonban a kiürítés teljesítését megtagadta. Dr. Koncz Jánost és munkatársát a nyilasok letartóztatták, és a Gestapo Svábhegyi parancsnokságán december közepéig fogva tartották.

A főjegyző helyettesítésével megbízott Szabó Géza december 2-án vette át a Kiürítési Kormánybiztosság levelét, amelyben a kormánybiztos Csepel elöljáróságának az alábbi utasítást küldte:

“Budafoki Kutya villától és Pesterzsébeti Jutagyár melletti kápolnáig húzott egyenes vonaltól délre eső részről az ottani lakókat Dunaszerdahelyre szállítassa el. Elszállítani csak a családtagokat kell, a gyári dolgozók maradnak. A kiürítésnek XII.4-én, hétfőn 14 óráig be kell fejeződnie.”

A falragaszokon megjelentett kiürítés híre futótűzként terjedt, az emberek csoportokba verődve vitatták meg a tennivalókat, a kiürítést elutasították.

1944.december 4-én délelőtt megtelt a Szent Imre tér. A kivezényelt nyilasok, katonák, rendőrök képtelenek voltak a tömeg feloszlatására. Az ellenállás és az események hatására a kiürítési parancsot visszavonták.

„Csepel lakói 1944. december 4. és december 6. között hősiesen szembeszálltak a nácikkal és a nyilasokkal, és megakadályozták Csepel kiürítését”.

Dr. Koncz János 93 évesen halt meg és sírja a csepeli temetőben található, ahol feleségével, s annak szüleivel együtt nyugszik.

Utoljára frissítve: 2018. december 10. hétfő, 11:15

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail